De Reputaties

Allereerst wil ik Hebban en vooral uitgeverij Signatuur heel erg bedanken voor dit boek! Signatuur had de winactie van drie vooruitexemplaren van dit boek op Hebban.nl mogelijk gemaakt.

Ik raad dit boek aan omdat het mooi geschreven is en een goed verhaal heeft. Ook is het gewoon een mooi dun boekje met een prachtige cover. De warme kleuren en de trap met de man bovenaan; ik vind alles gewoon prachtig.

En nu op naar mijn recensie!

IMG_3446

Zoals de titel al zegt, gaat het nieuwe boek van Juan Gabriel Vásquez over de reputatie van spotprenttekenaar Javier Mallarino. Iedere dag worden zijn tekeningen in de krant door vele mensen bekeken. Maar zijn zorgeloze leventje verandert wanneer hij onverwacht bezoek krijgt. Herinneringen uit het verleden worden weer opgehaald en zijn reputatie komt op het spel te staan…

… Hij bedacht dat hij er geen bewijs voor had, dat hij niet zou kunnen uitleggen waarom, maar dat zijn positie in de wereld vanaf vandaag definitief veranderd was.
Hij had gelijk. Die dag was de eerste van de intensiefste periode uit zijn leven …

In het eerste hoofdstuk word je als lezer goed in het verhaal geleid; je leert Mallarino kennen. Mallarino is de vijfenzestig gepasseerd en woont in een afgelegen huis in de bergen. Onverwacht krijgt hij bezoek van een jonge vrouw die beweert dat ze journalist is. Maar Samantha Leal schijnt met hele andere bedoelingen te komen en vraagt Mallarino in gedachten terug te gaan naar een nacht uit het verleden. Ook de gevolgen daarvan moet hij weer overzien.

”Mijn geloofwaardigheid staat op het spel.” Mijn reputatie staat op het spel, dacht hij zonder het uit te spreken.

De Reputaties is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Het verhaal wordt boeiend verteld, en is erg beeldend geschreven zodat je goed kan meeleven met hoofdpersonage Mallarino. De zinnen zijn erg lang en hebben veel inhoud. Daardoor zijn ze soms wat ingewikkeld en moest ik een zin herlezen. Door deze lengte is het verhaal soms een beetje aan de langdradige kant. Ook door de lange flashbacks dwaalt het verhaal soms af. Toch zijn Mallarino’s gedachten zo beeldend beschreven dat het zich wel in het nu lijkt af te spelen. Als het verhaal daarna weer terug komt op waar het gebleven was, wordt het verhaal weer spannend. Vanaf Samantha’s komst werd het verhaal sowieso veel minder langdradig, spannend en vooral interessanter.

Al met al vind ik De Reputaties een knap geschreven boek met een goed verhaal dat Mallarino én de lezer aan het denken zet.

Een musthave voor je boekenkast! Niet alleen vanwege het goede verhaal, maar ook vanwege de prachtige cover. Koop dit boek bij bol.com als hardcover of als e-book. Eerst een stukje lezen? Dat kan hier.

2 Comments

  1. Pingback: Stout! | Femke leest!

  2. Pingback: Recensie: Juan Gabriel Vásquez - De reputaties | Ranking the Books

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s