Cinder – Marissa Meyer

Cinder - Marissa Meyer

TitelCinder (The Lunar Chronicles #1)
Oorspronkelijke titel: Cinder (The Lunar Chronicles #1)
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Edge (januari 2012)
Genre: Young-Adult, science fiction, fantasy, sprookje, dystopisch
Mijn waardering: ★★★★✫

Cinder gaat – zoals de titel al zegt – over Cinder, een tienermeisje met een mysterieus verleden dat bij haar stiefmoeder en -zussen woont en werkt als monteur in de hoofdstad van het Oosterse keizerrijk. Het keizerrijk wordt geteisterd door een dodelijke ziekte en staat op de rand van een oorlog met de Lunars, een volk met magische gaven dat op de maan woont. Tijdens haar werk als monteur ontmoet Cinder toevallig de knappe prins Kai en het klikt tussen hen, maar Kai weet niet dat Cinder een cyborg is. Wanneer Cinders zusje de pest oploopt, gaat Cinder opeens een belangrijke rol spelen. Daarbij komt ze ook meer te weten over haar veleden. 

Eigenlijk weet ik niet hoe ik het verhaal in een lopend verhaal moet samenvatten. Cinder is een cyborg, wat inhoud dat ze half robot, half menselijk is. Ze woont bij haar stiefmoeder en -zussen. Hoewel haar moeder haar liever niet in huis zou hebben, mag ze toch blijven omdat ze de kost verdient met haar technische kunsten. Cinder is monteur en op een dag komt prins Kai langs. Het klikt tussen hen, maar dan wordt de stad getroffen door de pest, waar ook Cinders stiefzus slachtoffer van wordt. Haar stiefmoeder is ervan overtuigd dat het Cinders schuld is en geeft haar op als vrijwilliger voor onderzoek naar een medicijn. Maar tijdens het onderzoek, wordt er meer ontdekt. Dat klinkt toch veel te vaag? En ik vind dat een samenvatting een spannende laatste zin moet hebben, maar die weet ik ook niet. Wat ik op internet vind, vind ik niet mooi.

Nou ja, het verhaal is dus niet samen te vatten maar de inhoud wel: geweldig boek! De schrijfstijl is prettig en ook vanwege de spanning leest het boek erg vlot. Ik vind het idee ook origineel. Pas rond pagina 380 snapte ik de titel en de ondertitel en het hele idee van Cinderella –> Cinder en het bal met prins en schoonmaakster –> monteur met stiefmoeder. Echt leuk! Het verhaal kwam alleen wat laat op gang, want eerst ging het over Cinder’s leefomstandigheden, het bal, haar zusjes en de prins. Toen werd ze vrijwilliger, en daarna pas kwam het verhaal voor mijn gevoel op gang omdat dit was waar het verhaal over ging.

Het einde was erg goed, alleen het was naar mijn mening iets te veel toegelicht. De laatste zin van het ena-laatste hoofdstuk was perfect. Het was een veel zeggende zin, maar wel zo dat het niet alles verklaarde: een open einde dus. Toen kwam ik er achter dat er nóg een hoofdstuk was. Dit vond ik eigenlijk wel jammer, want ik was al aan het denken over dat open einde dat nu dus geen einde bleek te zijn. In het laatste hoofdstuk werd die zin uitgelegd, en dat vond ik wel jammer. Ik ben van mening dat Marissa Meyer hiermee beter had kunnen wachten tot deel 2. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik niet nieuwsgierig ben geworden naar deel 2 want dat ben ik zeker wel!

Cinder leest erg vlot, is spannend en bevat originele ideeën, zoals het idee om van Assepoester een cyborg te maken. Hoewel de verhaallijn van het begin slechts een bijverhaallijn was, en hoewel het laatste hoofdstuk naar mijn mening beter weggelaten kon worden, vind ik Cinder een erg leuk boek dat zeker de moeite waard is om te lezen. 

Koop Cinder bij Bol.com

4 Comments

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s