SSS: 6 boeken waarin ik graag zou willen leven

Tegenwoordig zijn er heel veel boeken die zich in fantasie-werelden afspelen. In sommige van die werelden wil je echt niet leven, maar dat is het onderwerp van vandaag niet. Dat is namelijk boeken waarin ik wél graag zou willen leven.

Persoonlijk heb ik het niet zo met andere werelden. De werelden van bijvoorbeeld de boeken van Mel Wallis de Vries, zijn ”gewoon” het gewone Nederland. Daar is de wereld ook niet zo’n belangrijk, in tegenstelling tot in science-fiction boeken. Wat zou The Hungergames zijn zonder Panem? Zonder die omstandigheden van het Capitool en de districten? En Divergent zonder de verschillende facties en de Chaos-trilogie van Patrick Ness zonder de Herrie? Dat is vaak ook zo leuk aan deze boeken: je kan je erin inleven omdat ze anders zijn dan het hier en het nu.

We leven ons hier dus in, maar willen we er in leven? Ik niet. De omstandigheden in Panem zijn nou niet bepaald leuk om te leven. Wil ik wel een factie kiezen in Divergent? En wie wil nou altijd gehoord worden door de Herrie die Pretnissdorp teistert? Daarom zou ik ook nooit aan de 6 boeken waarin ik graag zou willen leven komen. Nou ja, ik zou dan alleen maar boeken die zich in Nederland afspelen opnoemen. Daarom vandaag geen lijstje van 6 boeken zoals bij de Super Six Saturday hoort. Ik heb een aantal werelden uit boeken uitgekozen en de vraag is nu of ik daar in wil leven ja of nee.

Harry Potter
Ik denk dat de meeste lijstjes van deze week de fantasiewereld die J.K. Rowling heeft gecreëerd bevatten. Wie wil er niet op het Zweinstein zitten? Niet alles zal altijd even prettig zijn, maar met Harry als klasgenoot is het nooit saai. Ik zelf loop compleet achter op Harry-Potter gebied; ik heb namelijk alleen maar het eerste boek gelezen. De overige zes boeken ga ik ooit nog wel lezen, maar tot nu toe heb ik er nog niet zo’n zin in gehad omdat de wereld voor mij iets te nep was. Ik zal mijn mening nu niet verder toelichten, maar ik denk dat veel mensen zich wel in Potter-wereld zouden willen bevinden. Ooit zal ik deze nu nog voor mij onbekende wereld ook ontdekken.

Chaos
In Prentissdorp leven geen vrouwen, en de enige zijn is niet zo aantrekkelijk. Bovendien hoeft niet iedereen mijn gedachtes te horen..

The Hungergames
Panem: ik zou er niet willen leven. Je bent je leven niet zeker, aangezien het land in opstand is. Bovendien leef je in de districten in armoede, en als je in het Capitool woont, word je gehaat. Vóór de opstand was het leven in Panem ook niet al te best: de kans dat je mee moest doen aan de Hongerspelen was aanwezig, en je zou in armoede leven.

Bakkerij Bliss
Roos woont met haar gezin in een dorpje. Het bevat wat magie door de magische bakkerij. Gezellig en vreemdzaam, totdat het kookboek wordt gestolen. Het dorp begint steeds meer een zwart gat te worden. In de tijd dat het kookboek nog bezit is van de familie Bliss, zou ik hier zeker wel willen wonen!

Divergent
De omstandigheden in het land zijn volgens mij niet zo slecht: het probleem zit ‘m meer in de facties. Ik zou überhaupt nooit een keus kunnen maken.

Wat me opvalt is dat de boeken met uitgebreide, verzonnen werelden vaak series zijn. Dit kan natuurlijk aan mij liggen, maar in bijvoorbeeld de boeken van Mel Wallis de Vries, speelt de wereld geen belangrijke rol. – waar ik niks op tegen heb. Maar zou ik willen meedoen aan de Hongerspelen of aan de opstand tegen het Capitool? Of mijn gedachtes met iedereen moeten delen en andersom ieders gedachtes te horen te krijgen? Nee. Doe mij maar gewoon Nederland in het hier en nu. Als ik een andere wereld wil, lees ik wel een boek. Werelden om je in in te leven zijn er – gelukkig – genoeg!

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s