Unbagging ~ YA event Donner

Een unboxing van twee tassen, ofwel een unbagging. Gisteren was het feest bij Donner vanwege de eerste Literatour die volgende week begint. Heel veel schrijvers, lezers en boeken waren aanwezig. Een geslaagde dag met als resultaat ook nog eens veel boeken mee naar huis!

IMG_4564

Young Adult & Young Writers: die waren er gisteren. Edward van de Vendel presenteerde de middag, die globaal gezien uit twee delen bestond. Het eerste luistergedeelte was zo weer onderverdeeld in twee delen: 10 jonge schrijvers van het ABCYourself.nl project lazen één van hun stukken voor, afwisselend met een paneldiscussie over YA-boeken en alles wat daarom heen zit. De verhalen van de jonge schrijvers waren echt leuk, en sommige waren echt super leuk. Getalenteerd zijn ze zeker! De discussie tussen de vijf op het podium zittende én ook wat deelnemers uit het publiek was ook interessant. Wat is Young-Adult? En hoe zit het nou met de doelgroep, want veel meer mensen dan alleen de 15 tot en met 25 jarigen lezen het! Mijn mening is dat de lezer van een YA-boek niet jong-volwassene hoeft te zijn – zoals het wel de wereld is ingebracht – maar het hoofdpersonage behoort juist tot die 15 tot en met 25 jarige-groep. Meisjes van 9 lopen ook al met The Hungergames, en volwassenen lezen net zo goed YA. Het gaat erom dat je je goed kan inleven in de personages die jong-volwassene zijn, hoe oud je als lezer bent is niet belangrijk. Zo werd er ook geroepen: haal het idee van de leeftijd erachter weg!

IMG_4569

Na het luisterprogramma werden de goodiebags uitgedeeld voor degenen die zich hadden aangemeld. Zoals ze op Facebook hadden beloofd, verlootten ze een door Kiera Cass gesigneerd De Selectie doek. Dat deden ze op een Sjakie en de Chocoladefabriek manier: in één van de goodiebags zat een golden ticket. Niet in die van mij, maar ik had wel, naast de tas zelf:

  • Vier boeken, waaronder een boekenweekgeschenk en een Rotterdam reisgids;
  • Foldertjes, waaronder het Best of YA magazine, papiertjes, boekenleggers en een poster;
  • Boekendrop!

IMG_4582IMG_4575IMG_4581

Met dank aan vele sponsoren, waaronder Blossom Books voor de tas, Lemniscaat voor de boeken en Donner zelf, kon dit mogelijk worden gemaakt. Er zaten zowaar twee (jeugd)leesboeken in, wat ik heel tof vind, want deze twee zou ik niet zelf oppakken als ik ze zag liggen. De cover van het bruine boek is zooo saai, totaal niet aantrekkelijk, maar het feit dat dit boek door een negen-jarig meisje is geschreven, is wel cool! Ook van De ogen van Kronos – nee, niet Griekse mythologie Kronos – had ik nog nooit gehoord.

Super tof, maar er is meer!! Aansluitend was er een mega ontmoetings- en signeersessie voor wie wilde met veel Nederlandse Young-Adult auteurs. Natuurlijk had ik ook twee boeken gekocht, die laten signeren door Natasza Tardio en Isabelle Quin en een praatje met ze gemaakt. Ik keek ook nog even bij de jeugd-afdeling van Donner, waar natuurlijk genoeg leuke boeken stonden, maar ik had me van te voren al voorgenomen dat ik alleen de YA-grabbag van Lemniscaat zou meenemen. In deze tas zitten maar liefst vijf YA-boeken van Lemniscaat, minstens één van John Green en je hebt een tas met zijn quote natuurlijk. De kosten voor dit alles? Houd je vast: vijftien euro! Welke boeken erin zitten was een verassing en stiekem spieken was geen optie: de tas zat dicht met een tie-wrap die er pas bij de kassa afging. Nou ben ik best een twijfelaar – wat nou als ik een boek al had of ‘m niet leuk vond – dus is zoiets niet echt iets voor mij, maar voor deze prijs kan ik het gewoon niet laten liggen. En wat dan nog, als ik er een dubbel heb of er een tegenvalt? VIJF BOEKEN EN EEN TAS VOOR VIJFTIEN EURO IS HELEMAAL NIKS!

IMG_4584IMG_4586

Die prijs, dat is gewoon een wonder. Vijf boeken voor vijftien euro, en dan te bedenken dat alleen de Nederlandse hardcover van Will Grayson, Will Grayson al €18,95 is! Van de niet-John-Green boeken had ik nog nooit gehoord, dus dat is ook weer leuk om te ontdekken. Will Grayson, Will Grayson had ik dan al wel in het Engels, maar wat maakt dat nou uit? En hoewel ik Het grote misschien echt een uitermate lelijke cover vind hebben – wie zou dat boek ooit oppakken, zo’n eng kind met groene ogen op de cover dat je aankijkt? – ben ik helemaal blij! Ik zou de tas iedereen dus zeker aanraden, maar wees er snel bij, want op is écht op – helaas.

Sowieso was de hele dag aan te raden, maar terug in de tijd gaan is geen optie. Gelukkig zijn er komende week nog genoeg andere evenementen her en der met jan en alleman!

Advertenties

5 Comments

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s