Meedogenloos – Natasza Tardio

Ik ben al lange tijd nieuwsgierig geweest naar de boeken van Natasza Tardio. Toen ik haar bij het YA Donner Event ontmoette, maakte ik een praatje met haar waarna ik Meedogenloos kocht en uiteraard liet signeren. Ik heb geen moment spijt gehad, want, wauw, wat is dat boek goed!

TitelMeedogenloos
Auteur: Natasza Tardio
Uitgever: Kluitman (maart 2015)
Genre: jeugdthriller
Mijn waardering: ★★★★★
Koop dit boek bij Bol.com

IMG_5408

Deze toffe boekenlegger kreeg ik erbij!

Wanneer de 15-jarige Isra plotseling zonder enige aanleiding spoorloos verdwijnt, laat ze haar familie en beste vrienden Lieke en Lukas verbijsterd achter. Lieke denkt dat Isra is ontvoerd door haar vriend Mo, echter de politie is daar niet zo zeker van. Vooral als zij ontdekken dat Isra samen met Mo op het vliegtuig is gestapt om vanuit Düsseldorf richting Hatay te vliegen. Een bekende route voor Syrië-gangers, die daar door ISIS-strijders worden opgewacht om vervolgens illegaal de Turks-Syrische grens over te gaan.

Wat is er gebeurd? Heeft Isra’s vriend Mo iets te maken met haar verdwijning of is ze toch vrijwillig naar Syrië vertrokken? Kunnen Lieke en Lukas met behulp van misdaadjournalist Simon van der Pol Isra vinden en terugbrengen naar Nederland? Of is het al te laat en zien zij hun vriendin nooit meer terug?

IS(IS): we hebben allemaal van gehoord. Op het nieuws is de toestand in Syrië niet weg te denken. Maar hoe gaat het nou écht in zijn werk? Natasza Tardio verwerkte dit actuele onderwerp in een spannende jeugdthriller waarin een meisje verdwijnt naar Syrië. De vraag is of ze vrijwillig is gegaan of werd gedwongen; daar verschillen de meningen over. Dat het aan het denken zet, en dat het ook nog eens een leerzaam boek is, daar is ze in geslaagd!

Het is niet zoals je denkt. Het is niet zoals je al het hele boek denkt. Het epiloog is verrassend, zeer schokkend en bovenal gruwelijk realistisch. De verhaallijn is goed uitgedacht en hoewel de spanningsboog mij wat tegenviel, zijn de personages goed neergezet. De opbouw van het verhaal is goed, en de perspectiefwisselingen geven bredere inzichten. Je volgt wat de politie denkt, de vrienden Lieke en Lukas, de misdaadjournalist en wat Isra zelf beleeft. Bij Isra leef je vooral in het moment zelf en niet in haar gedachten of ervoor, maar dat kan ook niet anders in verband met spoilers. Ik had het leuk gevonden als er ook nog vanuit Mo’s perspectief werd geschreven, omdat je nu alleen vanuit de anderen over Mo las.

Zoals al gezegd viel de spanning tijdens het boek me tegen, maar door de schrijfstijl bleef het leuk. Ook het onderwerp sprak me erg aan, deels door de actualiteit, waardoor het interessant bleef. Het verhaal vorderde goed. En dan dat einde.. Wow. Na het laatste hoofdstuk was het zo van ”Ok. Jammer. Viel me tegen. Ik had een ingenieus plot verwacht,” maar toen kwam het epiloog. En wow. Toen was ik even stil om na te denken. Wat een impact! Een paar dagen later heb ik het epiloog nog hergelezen, wauw! Het is zo knap wat Natasza heeft geschreven, er zijn bijna geen woorden voor. Ik kan gewoon niet anders zeggen: DAT. BOEK. WAS. ZO. GOED. Meedogenloos dwing ik jou het te lezen 😉

IMG_5415

4 Comments

  1. Pingback: Aanraders | Maatschappelijke boeken | Femke leest!

  2. Pingback: Mini recensies #2: Lobsters en Onzichtbaar | Femke leest!

  3. Pingback: Bookhaul | Wat ik kreeg voor mijn verjaardag | Femke leest!

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s