Recensie | Altijd anders – Ingrid Kluvers

Tijdens de meeting met de Hebban Young Adult Club van 10 bij uitgeverij Moon was het tijd voor de bespreking van het boek Altijd Anders dat we van te voren hadden gelezen. Vandaag verschijnt dit boek van Ingrid Kluvers, volgens de uitgever ‘Een puur en romantisch verhaal over een meisje dat ontdekt dat ze op meisjes valt’.

Titel: Altijd Anders
Auteur: Ingrid Kluvers
Uitgever: Moon Young Adult (6 april 2016)
Genre: coming of age roman
Koop
 dit boek bij Bol.com

Wanneer de zestienjarige Joop met haar zus naar Parijs gaat, maakt ze kennis met haar onbekende grootvader en ze leert dat haar zus bepaald geen held is. Het meest verwarrend voor haar is een belangrijke ontdekking over zichzelf. Veel tijd om aan alles te wennen is er niet, want haar oma krijgt een ongeluk en Joop moet op het bedrijf passen.

IMG_9671 (insta)

De actualiteit volgen

Dit is een actueel boek waarvan het duidelijk is dat het zich in 2015 afspeelt. Zo speelt de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo een rol. Daarnaast worden voorbeelden van onder andere liedjes en boeken die niet iedereen kent aangehaald. Er komen veel delen van songteksten in het boek voor, passende teksten bij wat Joop voelt. Omdat ze voor mij onbekend zijn, voegden ze niks toe; ik hoorde de melodie er niet bij in mijn hoofd.

Joop was wel een leuk personage om te volgen, maar ik vind haar manier van denken en handelen voelt onrealistisch. Worstelen met je seksuele geaardheid is wel kenmerkend voor een bijna zestienjarige, dus die leeftijdskeus snap ik, maar soms voelden Joop en haar omgeving wel wat kinderlijker aan.

Ik snap ’t wel, hoor, liefde is ook ingewikkeld. Belangrijke thema’s die aan bod komen zijn familie, vriendschap en liefde. Tussen die laatste twee kan de grens vaag zijn. Je eigen rol tussen al die mensen door wie je wordt omgeven zijn dingen waar Ingrid de lezer over aan het denken zet. Dat zie je natuurlijk door de ogen van Joop.

Een stand alone of deel drie?

Uitgeverij Moon presenteert dit boek als een stand alone, maar het is wel handig om je te realiseren dat er al twee eerdere boeken van Ingrids hand zijn verschenen over Joop. Dit verklaart ook haar complexe gezinssituatie. Dit gebrek aan kennis kan een struikelblok zijn. Gaandeweg het boek wordt tussen de regels door wel al een hoop duidelijker. Desalniettemin creëert het wel een kleine afstand tussen Joop en de lezer, maar als je dit in je achterhoofd houdt, weet je dat Joop zeker een goed uitgewerkt personage is. Informatie over de eerdere boeken vind je bijvoorbeeld op Hebban.

Het boek begint met een proloog en start vervolgens drie maanden eerder in hoofdstukken. Daarin werk je toe naar de gebeurtenis van het proloog – dacht ik – maar daar heb ik lang moeten wachten; het is iets wat zich pas aan het einde afspeelt. In de tussentijd zag ik het moment wel aankomen.

Gedachtes om over na te denken

Dat was niet het enige wat redelijk voorspelbaar was. Naar mijn mening waren de dieptepunten te diep – dan was het bijvoorbeeld een drama op het gebied van liefde, en kwam er ook nog eens vriendschapsprobleem bij. Hoe het even later dan weer goed kwam vond ik wel prima gedaan. Ik ben zelf alleen minder fan van het einde, maar er zit overal wel een boodschap achter. Een gedachte om over na te denken en dat is leuk voor de doelgroep.

Al met al wat kleine minpuntjes, maar zeker een sterk boek met onderwerpen die toegankelijk zijn gemaakt voor de doelgroep. Een aanrader voor fans van hedendaagse boeken met een actueel thema!

Heb jij wel eens een boek voor de verschijning mogen lezen?

6 Comments

  1. Pingback: Bookhaul | Lente 2016 | Femke leest!

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s