Hoe mijn verhaal tot stand is gekomen

Voor het boek waar ik aan mee werk heb ik een verhaal geschreven. Herinner je nog het project waarbij middelbare scholieren de gepassioneerde docent Nederlands Laurens van der Graaff, omgekomen bij de MH17 vlucht, eren. De eerste versie van mijn verhaal bij het thema ‘dromen’ is anders dan de definitieve versie die in het boek komt te staan. Benieuwd hoe dit zo is gekomen, waarom ik dingen heb veranderd en hoe het is verbeterd met dank aan de redacteur? Ik vertel vandaag over mijn schrijfproces!

Waar mijn verhaal over gaat

Zoals ik ook heel mooi verkondig in het promotiefilmpje, denk ik bij ‘dromen’ aan verandering. Dromen zijn iets waarvan je wilt dat die uitkomen, en dat is een meestal positieve verandering ten opzichte van de werkelijkheid. Er verandert iets als zo’n droom uitkomt, en daar heb ik ook over geschreven.

Mijn verhaal gaat over een meisje dat wil veranderen. Ze worstelt met zichzelf. Het verhaal speelt zich af op een ochtend in haar slaapkamer. Ze beseft zich dat ze niet tevreden is met zichzelf. In mijn verhaal volg je hoe ze probeert te veranderen.

De titel is daarom ook ‘Ik zie, ik zie wie jij niet ziet’. Ze weet waar ze naartoe werkt, naar haar ‘nieuwe’ ik. Dat beeld is nu alleen anders, dus het doel is om het ook naar de wereld kenbaar te maken hoe zij is en zich te tonen zoals zij zich wil laten zien. De vraag is of en hoe dat lukt..

Openingszin

Het lijkt een ochtend als alle andere te worden‘ was aanvankelijk mijn openingszin. Dit schreef ik op en verder heb ik er niet bij stil gestaan. Mijn redacteur merkte echter op dat dit te veel verklapte en daar heeft hij gelijk in. Nu begint mijn verhaal met ‘Een paar minuten voor de wekker gaat word ik wakker’.

Retorische vraag

‘De keiharde werkelijkheid waarmee ik nu, op dit moment, geconfronteerd word, is deze ‘ik’ die ik voor de buitenwereld ben. Wil ik zo zijn?‘ In een eerdere versie heb ik deze vraag beantwoord met ‘Nee’. Niet zo slim, want dat kan de lezer zelf ook al raden. Schrappen, dus!

Voegt het iets toe?

‘Ik weet dat mijn zusje zal huilen, maar mijn moeder zal haar troosten. Toch zal ze het niet snappen. Het eerste wat mijn broertje zal vragen is of hij mijn kamer mag hebben.‘ Aanvankelijk had ik deze personen namen gegeven, dus ‘Ik weet dat mijn zusje Lucy zal huilen’. In het verhaal geef ik verder nooit dit soort details, dus dan is dit raar. We weten ook de naam van de hoofdpersoon niet, dus waarom dan wel van haar zusje? Het kan weg!

Leven in je verhaal

Gelukkig kreeg ik ook complimenten. In de favoriete alinea van de redacteur staat een metafoor. Het meisje haalt een blauw slap elastiekje waar de rek uit is uit haar haar; een vergelijking met haar leven. Ook op een andere manier kan je details toevoegen die het verhaal levendiger maken. ‘Daar zie ik mezelf staan in mijn bijna te kleine pyjama met roze bloemetjes. Mijn haar zit warrig op mijn hoofd als een vogelnest.’

Schrijftips 

  • Verklap niet te veel in je openingszin
  • Beantwoord een retorische vraag niet
  • Schrap overbodige herhalingen
  • Details, vergelijkingen en metaforen: gebruik ze, maar wel met mate

UItnodiging boekpresentatie

Je bent nu nieuwsgierig geworden naar het verhaal, hé?! Dat komt mooi uit; je hebt nog een paar dagen om het boek te bestellen. Onze crowdfundingsactie is succesvol verlopen, we hebben ons doelbedrag met ruim 1500 euro gehaald. Dat maakt het mogelijk dat er ook boeken in de boekhandel komen te liggen! Het zullen er niet veel zijn, voor zover ik weet worden er maximaal 300 exemplaren gedrukt, dus dat is extra speciaal!

Die ‘limited edition‘ kan je ook scoren op de boekpresentatie. Je ziet hierboven de uitnodiging met de mooie cover van het boek. Ik kan niet wachten tot ik het boek in mijn handen heb! Ik ben er zelf ook bij en dan kan ik natuurlijk ook signeren 🙂 Lees hier meer over de verhalen- en gedichtenbundel op de site van de uitgever.

Bovendien komt ons project aanstaande maandag 16 mei in de uitzending bij RTL Late Night. Vanaf 22.30 komt een aantal van ons vertellen op RTL 4, allemaal (terug)kijken dus! ! Ik deel linkjes natuurlijk via sociale media en na de boekpresentatie schrijf ik natuurlijk een verslag waarin je meer kan lezen hierover. Ik ben enthousiast, jij ook?

[EDIT: Maandagochtend kregen we te horen dat ons project niet in de uitzending komt, omdat Max Verstappen zo goed heeft gepresteerd. We moeten onze stoelen dus afstaan, omdat RTL Late Night een programma is dat op de actualiteiten inspeelt en dan is dit voor hen belangrijker. Helaas! We hopen dat we op een ander moment komende week aan de beurt komen. Zodra ik meer weet, horen jullie dat ook.]

Droom jij ervan om schrijver te worden? 

11 Comments

  1. Wat gaaf zeg! 😀 ik ben ook een fanatiek schrijver maar alleen voor mezelf, ik heb altijd het idee dat het niet goed of interassant genoeg is om het met de wereld te delen dus ik houd het voorlopig nog maar even bij bloggen 😉 Super dat jij het wél gedaan hebt!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Boekpresentatie | Wolken en andere voetstappen | Femke leest!

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s