Schrijfervaringen | Mijn eerste (Camp) NaNoWriMo

Toen ik begon met bloggen, hoorde ik voor het eerst over NaNoWriMo, ofwel National Novel Writing Month. In november vindt dit jaarlijkse online evenement wereldwijd plaats. Het doel is 50.000 woorden te schrijven. Ook is er twee keer per jaar Camp NaNoWriMo. In april en juli kan je zelf het aantal woorden als jouw doel kiezen.

Dit leek mij als onervaren schrijver een goede gelegenheid om kennis te maken met NaNoWriMo, dus ik heb meegedaan in april. Vandaag vertel ik over mijn ervaringen, of ik mijn doel heb gehaald, wat ik heb geschreven en hoe het daar nu verder mee gaat.

Dat ik schreef

Uiteindelijk heb ik een doel van 10.000 woorden gekozen, want zoals ook werd gereageerd: dan haal je het makkelijker en alles wat ik meer schrijf is mooi meegenomen.

Helaas had ik begin april toetsweek, dus dat betekende veel leren. De eerste paar dagen heb ik dus niks geschreven, maar op 6 april begon ik.

Als ik tijd had, benutte ik die meestal ook. Het waren in dit kwartier nog niet eens 500 woorden, maar ach, het is iets.

That’s the spirit! Schrijven als je schrijven kan, het enige was dat ik zo bezig was dat ik er te laat achter kwam dat mijn tosti best wel donker was geworden.

Na een periode van 20 dagen was het dan eindelijk zo ver: ik heb mijn doel gehaald met een beetje erbij. Ik heb daarvan 11 dagen geschreven, dus ik schreef ongeveer om de dag.

  • Gemiddeld 536 woorden per dag in de schrijfperiode
  • Gemiddeld 975 woorden per dag waarop ik heb geschreven

campnanoresultaat

Dit is dus mijn schrijfproces samengevat in een grafiekje. (Ik had het liefst gehad dat de laatste 3 dagen geen balkje hadden, net zoals de eerste paar dagen toen ik niet schreef, maar dat kan ik niet aanpassen.)

Schrijven is voor mij nog niet zo’n dagelijkse gewoonte dat ik het gemiddelde dat ik elke dag zou moeten schrijven ook daadwerkelijk schrijf en daar rekening mee houd. Door de toetsweek liep ik al een achterstand op en tegen de tijd dat die voorbij was, liep ik al 3000 woorden achter. Dat is moeilijk in één keer in te halen, maar vanaf dag 13 lag ik weer op schema.

18aprilverschdoelen2

Daarom keek ik op 18 april of ik mijn doel zou aanpassen, want op dat moment leek het dat het nog zou lukken om meer te schrijven. Ik keek even hoe mijn voortgang eruit zou zijn als ik een ander doel instelde. Dat zie je hierboven. Ik besloot het toch niet aan te passen, maar het is leuk om hiermee te experimenteren; de grafiekjes zijn zeker een pluspunt bij campnanowrimo.org. Links bleef dus het huidige grafiekje.

Wat ik schreef

Maar wat schreef ik nou? Ik geef geen verhaalomschrijving, omdat ik niet geloof dat het iets wordt. Maar dat is momenteel voor mij ook niet belangrijk. Het kwam gewoon in me op en tja ik schreef. Ik moet ook bekennen dat ik het verhaal daarna niet meer heb aangeraakt; ik heb aan verhalen niks geschreven in mei of tot nu toe in juni.

Daarom wil ik wel meedoen met de juli editie van Camp NaNoWriMo, want dat bleek vorige maand motiverend te zijn. Al is het wel heel onregelmatig in verband met de zomervakantie, maar we zullen zien. Ik weet nog niet of ik in juli schrijf aan hetzelfde project als in april, want eigenlijk heb ik een nieuw idee. Het kwam opeens in m’n hoofd en blijft daar maar zitten, dus ik wil er wel iets mee doen. En als ik dit uitwerk, wordt het misschien wel wat, want het klinkt leuk – maar dat ik ben ik maar, die dat zegt 😉

Ik heb alleen wel nog een vraag.. Weet jij het antwoord misschien? Of heb je geen ervaring met NaNoWriMo, maar misschien ben je het wel van plan in juli? 

En o, je kan ook naar het Young Adult Summer Camp komen of het Young Adult Festival in de zomervakantie bezoeken. Het is oorspronkelijk een schrijfkamp, maar ook geschikt voor lezers van young adult boeken! Ik was er vorig jaar en kom dit jaar weer. Hier lees je mijn ervaringen. Bezoek ook de site met de informatie over het kamp om bijvoorbeeld te kijken hoe leuk het programma eruit ziet! 

2 Comments

  1. Ik ben best bekend met het concept van NaNoWriMo, maar heb er nooit aan deelgenomen omdat het altijd redelijk slecht viel in mijn planning ^^; Bij mij staat voor juli (en augustus) schrijven aan deel twee van Muse Academy en misschien hier en daar nog wat schrijven aan de eerste delen van andere verhalen die in mijn hoofd ronddartelen. Persoonlijk zet ik mijn schrijfminimum op 1000 woorden per dag/per sessie 🙂

    Like

  2. Pingback: Bookhaul | Wat ik kreeg voor mijn verjaardag | Femke leest!

Reageer gerust! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s